Psychodietetyka jest młodą dziedziną nauki, polegającą na połączeniu dwóch odrębnych dziedzin – psychologii i dietetyki. Podejście psychodietetyczne skupia się na holistycznym ujęciu zakładającym, że nasza głowa i nasz organizm są ze sobą ściśle powiązane. Zarówno nasz sposób jedzenia wpływa na to jak się psychicznie czujemy jak również to jak się czujemy wpływa na to co i kiedy jemy.
Praca psychodietetyczna polega w głównej mierze na monitorowaniu wraz z pacjentem spożywanych przez niego posiłków w odniesieniu do psychologicznych czynników i poszukiwaniu dostrzeganych zależności. Omawiane są z pacjentem jego przekonania na temat jedzenia i konkretne funkcje jakie jedzenie pełni w życiu pacjenta. Wdrażane są zmiany polegające na zbudowaniu nowych nawyków oraz sposoby jak to zrobić, aby było to realne. Zastanawiamy się wspólnie, dlaczego wprowadzenie długoterminowych zmian było do tej pory bardzo trudne i staramy się znaleźć na to możliwe drogi ułatwienia realizacji celu.
Praca w gabinecie z psychodietetykiem może okazać się pomocna w poniższych sytuacjach:
© 2023 PoMyślnie. Wszelkie prawa zastrzeżone